A new resource for grape growers: Detailed identification guide to vineyard pests and their natural enemies

Grape production has increased substantially in Canada over the past 25 years. By 2015, Canadian activities associated with the grape-growing industry, farm tourism, and oenology (the science of wine) together generated $9.2 billion in economic activity, with $6.7 billion of that amount coming from the provinces of Eastern Canada.

To help producers protect their vines from pests, three scientists from Agriculture and Agri-Food Canada (AAFC), one scientist from the Ontario Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs, and the director of Co-Lab R&D, a research agency, developed the Guide to the Key Arthropods of Vineyards of Eastern Canada.

The guide provides a detailed look at nearly 40 pests (insects, mites and spiders) and close to 20 of their natural predators. With this guide, users will be able to identify the pests and natural enemies in vineyards. Natural enemies are very important, because they can become true allies in the vineyard: they feed on or parasitize pests and therefore help protect crops. Promoting the presence of natural enemies leads to less need for pesticides to protect crops and more profitable grape production that is also environmentally sustainable.

The guide, which was released in April 2019, is meant to complement the information that is already provided on the websites of Eastern Canada’s provincial agriculture departments and ministries. The guide is available for download free of charge from AAFC’s Pest Management Centre website. A French version of the guide is published under the title Guide des principaux arthropodes des vignobles de l’Est du Canada.

Overview of the guide

The first section of the guide contains factsheets on the biology of various pests and how to scout for them. On the factsheets, coloured icons show at a glance whether the pests pose a low, medium or high risk of damage. High-resolution photos illustrate the specific characteristics of each species so that it can be distinguished from other species. Each factsheet provides

  • A description of the arthropod, its biology and its life cycle
  • Crop damage and critical period(s) for monitoring
  • Scouting methods and control and/or management strategies

The second section covers various species of natural enemies that feed on or parasitize vineyard pests. Included in this section are strategies for attracting and conserving natural enemies and enhancing their populations.

Thanks to this guide, grape growers in Eastern Canada will be able to protect their vines while taking a sustainable agriculture approach!

Nouvelle ressource pour les vignerons – un guide détaillé d’identification des ravageurs des vignobles et de leurs ennemis naturels

Au cours des vingt-cinq dernières années, la production viticole a connu une forte croissance au Canada. Déjà en 2015, les activités canadiennes liées à cette industrie, à l’agrotourisme et à l’œnologie (science du vin) entraînaient ensemble une activité économique générant 9,2 milliards de dollars, dont 6,7 milliards pour les provinces de l’est du Canada.  

Pour aider les producteurs à protéger leurs vignes contre les ravageurs, trois chercheurs d’Agriculture et Agroalimentaire Canada (AAC), une scientifique du ministère de l’Agriculture, de l’Alimentation et des Affaires Rurales de l’Ontario et le directeur de l’organisme de recherche Co-Lab R&D ont élaboré le Guide des principaux arthropodes des vignobles de l’Est du Canada.

Ce guide présente de façon détaillée près d’une quarantaine de ravageurs (insectes, acariens et araignées) et près d’une vingtaine de leurs prédateurs naturels. Il permet d’identifier les ravageurs présents dans les vignobles de même que leurs ennemis naturels. Ces derniers sont très importants puisqu’ils peuvent devenir de véritables alliés aux champs. En se nourrissant des ravageurs ou en étant leurs parasites, ils aident à protéger les récoltes. En favorisant leur présence, moins les cultures auront besoin de pesticides, et plus la production viticole sera profitable et en même temps durable pour l’environnement.

Le guide, accessible en ligne depuis avril 2019, se veut un complément à l’information disponible sur les sites internet des ministères de l’agriculture des provinces de l’est du Canada. Il peut être téléchargé gratuitement depuis le site du Centre de lutte antiparasitaire d’AAC. Il est aussi disponible en version anglaise sous le titre Guide to the key arthropods of vineyards of Eastern Canada.

Sommaire du guide

La première section inclut des fiches portant sur la biologie et le dépistage de divers ravageurs. Sur chacune, des icônes de couleur permettent de savoir en un coup d’œil si l’on a affaire à un risque mineur, moyen ou élevé de dommages. Plusieurs photos en haute résolution montent les caractéristiques spécifiques de chaque espèce pour être capable de les différencier. Les fiches traitent des points suivants :

  • Description de l’arthropode, sa biologie et son cycle vital
  • Dommages aux cultures et période(s) critique(s) à surveiller
  • Dépistage du ravageur et approches de contrôle et/ou de lutte

La deuxième section présente diverses espèces d’ennemis naturels qui se nourrissent ou qui parasitent les ravageurs. Elle inclut des stratégies pour les attirer, les conserver et accroître les populations.

Voilà un outil qui permettra aux vignerons de l’Est du Canada de protéger leurs vignes selon une optique d’agriculture durable!

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